perjantai 10. tammikuuta 2014

Perjantai. Suomi24 ja Oudot kommentit. Valvira. Ym.

Vihdoinkin pieni kerros lunta, joka heti valaisi maisemaa.

Päivän vietin Lapualla kaikenlaisilla asioilla.
Kotona joulua siivottiin pois, eli kuusi riisuttiin koristeista ja kannettiin ulkosalle.

Kevät on tulossa vain 7 viikoa ja ollaan Maaliskuussa.
Viikot menee todella nopeasti ja vain 2 viikkoa kun valoisuuden lisääntymisen huomaa kaikki.

Alla on ote ILTALEHDESTÄ ja Valviran kommenteista.
Tässä kohtaa on pakko kysyä: mitä virkaa on Valviralla, jos se ei hoida töitänsä?
Ei mitään.

Täällä Etelä-Pohjanmaan alueella on huomattu Valviran kykenemättömyys puuttua asioihin.
Tiedä sitten, mitä Valvira pelkää, mutta asioihin Valvira ei uskalla puuttua.

Olisikohan parempi lopettaa laitoksen toiminta, joka ei toimi kuten sen pitäisi?

Tässä ote:
----------------------------


Epäasiallista, sanoi Valvira
Julkaistu: 10.1.2014 18:14
Valviran tapa hyssytellä huijauksia ihmetyttää valelääkärin paljastanutta Arja Paanasta.
Kun loppuvuodesta 2011 kirjoitin ensimmäiset juttuni Esa Laihosta, ihmettelin kovasti niitä vakaita äänenpainoja, joilla monet viranomaiset kiiruhtivat hyvin pian ilmoittamaan, ettei Laihon jäljiltä ole paljastunut mitään vakavia hoitovirheitä.

Muistissani on myös paljastuksen alkuajoilta Valviran lausuma, jonka mukaan "valelääkäriksi epäilty Laiho on ehkä työskennellyt lääkärinä epäasiallisesti".

Ja tämä lausunto siis siinä vaiheessa, kun todisteet Laihon lääkärinpapereiden väärennöksestä ja kymmenen vuotta jatkuneesta harkitusta huijauksesta oli jo esitetty!

Näin sanoessaan Valvira halusi ehkä varjella ihmisiä turhalta paniikilta, mutta itse mietin, miksi lausunnossa on mukana sana "ehkä" ja riittääkö Valviran mielestä tosiaan sana "epäasiallinen" kuvaamaan Laihon toimintaa.

Kuusi vuotta laillistettuna ilman tutkintoa



Tuossa vaiheessa oli myös jo tiedossa se, että Laiho oli ehtinyt hoitaa suomalaisen lääkärinuransa aikana tuhansia potilaita vailla minkäänlaista lääkärintutkintoa. Peräti kuusi vuotta hän oli kaiken lisäksi toiminut laillistettuna lääkärinä eli täysin itsenäisesti, ilman muiden valvontaa.

Mietin tuolloin, miten edes teoriassa olisi näin nopeasti mahdollista tietää, ettei yksikään Laihon potilaista ole kärsinyt pahasti hänen "ehkä epäasiallisen" työskentelynsä vuoksi.

Ja mietin toki myös, että jos Laiho on tosiaankin selvinnyt tuosta kaikesta ilman vakavia vahinkoja, niin hänen täytyy olla nero ja synnynnäinen lääkärilahjakkuus, joka peittoaa siis jopa hoitovirheisiin joskus sortuvat koulutetut kollegansa.

Onneksi samat epäilyt kävivät myös Helsingin poliisin mielessä, joka vihdoin keväällä 2013 käynnisti laajan selvityksen Laihon mahdollisista hoitovirheistä. Työläs tutkinta on yhä kesken, mutta eilen poliisi tiedotti jo, että epäilyjä on sekä kuolemantapauksista että lievemmistä potilasvahingoista.

"Epäasiallista markkinointia"



Eilisten Laiho-uutisten myötä muistiini palautui myös vajaan kuukauden takainen tapaus, kun kirjoitin Suomessa toimineesta valekirurgista. Entisestä Neuvostoliitosta tullut lääkäri oli esiintynyt yksityissairaalassa vuosikausia kirurgin ja plastiikkakirurgin titteleillä, vaikka hänellä ei ole siihen vaadittavaa kuuden vuoden erikoistumiskoulutusta eikä Valviran antamaa erikoislääkärin laillistusta.

Maallikkona kirurgihuijaus tuntui sekin melko pöyristyttävältä, vaikka varsinaisesta valelääkäristä ei siinä olekaan kyse. Mutta mitä sanoi tähän Valvira?

Tässähän on kyse ensisijaisesti epäasiallisesta markkinoinnista, Valvira ilmoitti.

Juuri nyt mietin, että mitäpä jos Esa Laihon ja myös kyseisen valekirurgin potilailta kysyttäisiin mielipidettä näistä Valviran ensikommenteista?

"Epäasiallista", saattaisivat ehkä hekin sanoa vuorostaan Valviran suuntaan. Ja ehkä sieltä tulisi pari muutakin valittua sanaa.

Ei kommentteja: