torstai 29. elokuuta 2013

Torstai. Budjettiriihi, voi, voi.

Kaunis oli sää tänäänkin. Aamusella istuskelin takapihan terassilla kahvikupin kanssa ja nautin ihanasta auringosta.
Päivällä käväisin "naapurin" ja hengettären kanssa Ylihärmässä.
Iltapäivästä kutsui Seinäjoki ja hommat.
Ihan mukava päivä oli tämä torstai.

Budjettiriihi osoittautuu taasen kerran metsään meneväksi.
Ihmettelen suuresti, miksi lapsia rokotetaan Suomen kurjasta tilanteesta ?

Timo Soini (ps) on valmis luopumaan lapsen päivähoidosta jos vanhemmat ovat kotona.
Soini ei ota huomioon, että päivähoito voi olla lapsen ainut sosiaalinen verkosto muihin lapsiin.
Maksakoon lapsen päivähoidon kunta tai muu instituutti, mutta lapsen tulevaisuus rakennetaan
nuorena. 
Jokaisella lapsella pitää ja täytyy olla oikeus päivähoitoon riippumatta siitä ovatko vanhemmat kotona vai eivät.
Jollekkin lapselle päivähoidossa saatu ruoka voi olla päivän ainut ruoka.
Säästöjä, säästöjä, mutta rahaa löytyy  kyllä EU:n tarpeisiin.
Miksi ei Suomalaisten tarpeisiin ?
Yksi selkeä vastaus on: kukaan ei aja Suomen kansalaisten etuja nykyisessä hallinnossa.
Itsenäisyyspuolue ajaa Suomen kansan etuja 100 %:sti 
Onneksi on puolue jolle Suomi ja sen asukkaat ovat tärkein asia maailmassa.

Alla ote, mielipiteistä koskien päivähoitopolitiikkaa ja päätöksiä sen suhteen.
-------------------------------------------------

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) hallitus pohtii budjettiriihessä muun muassa subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta luopumista. (JUHA RAHKONEN)
OAJ:n koulutusjohtajan Heljä Misukan mukaan Suomessa varhaiskasvatusta tarkastellaan kuntataloudellisena kysymyksenä, ja lasten etu unohtuu.
OAJ:n koulutusjohtajan Heljä Misukan mukaan Suomessa varhaiskasvatusta tarkastellaan kuntataloudellisena kysymyksenä, ja lasten etu unohtuu. (JOEL MAISALMI/
 
- Alle kaiken arvostelun, napauttaa Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka hallituksen päivähoitopolitiikkaa. Samaan aikaan pääministeri Jyrki Kataisen (kok) hallitus on koolla budjetti- ja kehysriihessä tekemässä päivähoitoa koskevia valtiontaloudellisia ratkaisuja ja pohtimassa muun muassa tärkeästä subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta luopumista.
Misukka on kokoomuslainen koulutuspolitiikan konkari, joka on toiminut muun muassa opetusministeri Sari Sarkomaan (kok) valtiosihteerinä pääministeri Matti Vanhasen toisen hallituksen aikana.
- Ongelma on siinä, että varhaiskasvatus ei lähde Suomessa lapsen oikeuksista, vaan sitä tarkastellaan kuntataloudellisena kysymyksenä, Misukka hämmästelee.
Misukka sanoo, että hallitukselta näyttää unohtuneen täysin se, että Suomessa "lapsella on oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen". Hän muistuttaa asian koskettavan välittömästi myös järjestönsä 13 000 "yliopistokoulutuksen saanutta, pienellä palkalla työskentelevää lastentarhaopettajaa".
Misukan mielestä hallitus ei näytä arvostavan varhaiskasvatusta, joka muualla sivistyneissä maissa on ymmärretty lapsen oikeudeksi, mutta ei Suomessa.
- Ammattinsa osaava lastentarhaopettaja kyllä ymmärtää 3-vuotiaan koulutustarpeet, Misukka uskoo.
Hänen mukaansa lastentarhaopettajien asiantuntemusta ei hyödynnetä riittävästi varhaiskasvatuksen kehittämisessä.
"Mitään ei olla saatu aikaiseksi"
Misukka arvostelee hallituksen päivähoitopolitiikkaa poukkoilevaksi ja hallituksen budjettiriihen työskentelyä varhaiskasvatuksen osalta asiantuntemattomaksi. Misukan mukaan tarvittavaa osaamista maasta löytyisi, kunhan sitä vain haluttaisiin käyttää.
Varhaiskasvatustyöryhmää nimittäessään entinen opetusministeri Jukka Gustafsson (sd) linjasi lähtökohdaksi sen, että "päivähoito säilyy subjektiivisena oikeutena ja maksuttomana pienituloisille perheille eivätkä maksut työllistymiskynnystä." Työryhmän on määrä antaa esitys uudesta varhaiskasvatuslaista keväällä 2014 eli varsin eri olosuhteissa kuin mitkä pari vuotta sitten vallitsivat.
Nyt hallitus on jo luopumassa subjektiivisen päivähoito-oikeuden periaatteesta, jota koskeva lainsäädäntö on osa vuonna 1985 tehtyä päivähoitolain uudistusta. Lasten päivähoito säädettiin ensimmäisen kerran yleiseksi sosiaalipalveluksi jo vuonna 1973.
- Tämä on jo kolmas hallitus, jossa varhaiskasvatusta pyritään uudistamaan, mutta mitään ei olla saatu aikaiseksi. Lainsäädäntö on neljäkymmentä vuotta vanhaa. Työelämä on sinä aikana muuttunut jo monet kerrat.
Misukka toivoo uuden opetusministeri Krista Kiurun (sd) tekevän tarvittavat korjausliikkeet varhaiskasvatusta pohtivan työryhmän työhön. Hän kertoo myös lobanneensa puoluetovereitaan eduskunnassa, jotta nämä lähtisivät uudistuksessa lapsen oikeuksista eikä siitä millaiseen päivähoitoon lapset kätevimmin saadaan dumpatuksi työelämän tieltä.
JYRKI KARVINEN
-------------------------------------

Saunottua tuli, joten: huomiseen

Ei kommentteja: