perjantai 23. elokuuta 2013

Perjantai. Voi, voi Suomen kansalaisia. Suomen hallitus on vihdoinkin tajunnut jotain, mutta ei tarpeeksi. Ym.

Ihanan aurinkoinen oli sää tänään.
Tulipahan aamusella pestyä taasen lisää pyykkiä narulle kuivamaan.
Päivällä käväisin Kauhavalla mm, juna-asemalla, kaupoissa ja "naapurinkin" reissulla kohtasin.

Iltapäivästä perkasin kukkapenkkiä, en tosin omaani.

Ei mitään ihmeellsitä mahtunut tähän päivään, jos ei Suomen hallituksen myöhäistä heräämistä Suomen talouden heikkoon kehitykseen oteta huomioon.

Minkälaisia toopeja meidän päättäjät ovat?
Miksi oman maan asioita ei ole ajoissa hoidettu?
No, ehkä ei ole ollut aikaa perehtyä oman maan asioihin. Matkustaa on pitänyt eri maihin
keskustelemaan heidän ahdingoistaan ja tehdä sopimuksia heidän maansa pelastamiseksi.

Ennen sanottiin: oma maa mansikka, muu maa mustikka.
Maku asia josta ei voi kiistellä.

Tässä ote lisäbudjetista ja Suomen velkaantumisesta edelleen. Kiitos Suomen päättäjien.
------------------------------------------------------


Lisäbudjetti Suomen valtio velkaantuu nyt kovinta vauhtia sitten finanssikriisin. Valtiovarainministeriö julkisti aamupäivällä lisäbudjetin, josta  Jutta Urpilainen (sdp.) paljasti osan jo torstaina.
Lisäbudjetti paisuttaa valtion nettolainanottoa 1,2 miljardia euroa 9 miljardiin euroon.

Viimeksi valtio on velkaantui yhtä kovaa vauhtia vuosina 2009 ja 2010. Tuolloin valtio otti nettovelkaa yli 10 miljardia euroa vuodessa.

Vielä toukokuussa hallitus arvioi, että valtio tarvitsee tänä vuonna 7,8 miljardia euroa uutta nettovelkaa. Velanotto on kiihtynyt sitä mukaa, kun käsitys Suomen talouden heikosta kehityksestä on kirkastunut.

Valtionvelan määrän vuoden 2013 lopussa arvioidaan olevan noin 93 miljardia euroa ja ensi vuoden lopulla lähes 100 miljardia.

VM:n mukaan Suomen bruttokansantuote supistuu kuluvana vuonna edelliseen vuoteen nähden ja myös työttömyysaste nousee edellistä vuotta korkeammaksi. Tulevina vuosina työttömyys vähenee vain hitaasti verkkaisen talouskasvun ja työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmien vuoksi.
Valtiovarainministeriön lisätalousarvioesitys kohdistuu työllisyyttä ja taloudellista kasvua tukeviin toimenpiteisiin.

Tekesin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiovaltuuksiin ja kansainvälistymisavustuksiin ehdotetaan yhteensä 17 miljoonan euron lisäystä, josta Tekesin t&k-lainavaltuuksiin kohdentuu 10 miljoonaa euroa. Tarkoituksena on nopeuttaa uuden, korkeaan osaamiseen perustuvan liiketoiminnan syntymistä muun muassa meriteollisuudessa sekä ICT- ja tietoturva-alalla.

Lentoasemalle suurinvestointi


Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen paljasti jo eilen jotain pääkohteita lisäbudjetista.

Tänään vahvistui, että Finavia Oyj:n oman pääoman vahvistamiseen ehdotetaan 200 miljoonaa euroa. Yhtiön tarkoituksena on käynnistää Helsinki-Vantaan lentoaseman laajentamishanke.

Perusväylänpitoon ehdotetaan 25 miljoonaa euroa teiden ja ratojen siltojen kunnostamisen aikaistamiseen. Investoinnit on tarkoitus kohdentaa eri puolille Suomea työllisyysvaikutusten vuoksi.

Lisäbudjetti lupaa rahaa myös korjausrakentamiseen. Sosiaali- ja terveydenhuollon rakennusten homekorjaushankkeisiin ehdotetaan uutta 15 miljoonan euron määrärahaa. Myös oppilaitosten ja päiväkotien homekorjaushankkeisiin ehdotetaan kohdennettavaksi 35 miljoonaa euroa. Tarkoitus on jakaa avustusmäärä kaikkien tukikelpoisten ja viranomaiskäsittelyn ehdot täyttävien hankkeiden kesken.

Rakennusalan työllisyyden edistämiseksi otetaan käyttöön määräaikainen asuinrakennusten korjaamisen käynnistysavustus, joka kohdennetaan ensisijaisesti lähiöiden asuinrakennusten perusparantamiseen. Avustuksiin on tarkoitus osoittaa 15 miljoonaa euroa vuonna 2013.

Hallitus lupaa panostaa myös nuorten työllisyyteen. Ammattikorkeakoulujen työelämälähtöisen opetus-, tutkimus- ja kehitystyön edellytysten vahvistamiseen kohdennetaan 5 miljoonaa euroa. Tarkoituksena on mm. lisätä asiantuntijavaihtoa työelämän, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten välillä.

Oppisopimuskoulutusta koskevan tiedotuksen, ohjauksen ja neuvonnan parantamiseen varataan miljoona euroa. Tarkoituksena on suunnitella ja kehittää työnantajille ja oppisopimuspaikkojen hakijoille esim. hyvin toimiva virtuaalinen kohtauspaikka sekä alueellisia neuvontapisteitä.

Julkisiin työvoimapalveluihin ehdotetaan 25 miljoonan euron lisäystä mm. maahanmuuttajien työllistymisen nopeuttamiseen ja nuorille suunnattavaan palkkatukeen.

Metsähallituksen luontopalveluille ehdotetaan 4,5 miljoonan euron lisäystä muun muassa nuorten työllistämiseen sekä merialueiden retki- ja suojasatamien kehittämiseen.

Taiteen ja kulttuurin alalle ehdotetaan yhteensä 4,5 miljoonan euron määrärahalisäystä, jolla tavoitellaan alan ammattilaisten ja nuorten ammattilaisten työllistymistä määräaikaisissa taiteen, kulttuurin ja luovan talouden niin kansallisissa kuin kansainvälisissäkin hankkeissa. 
---------------------------
 
Lukekaa rauhassa uudelleen ja ihmetelkää Suomen asioiden hoitoa. Retuperällä.
 
Saunottua tuli, joten: Huomiseen.

Ei kommentteja: