"Hommia" oli niin paljon kuin tekemään ehti. Kuluihan siinä aika mukavasti ja joutuisasti.
Illalla poikkesin "naapurissa" ennen kotiin menoa ja hetken aikaa parannettiin maailmaa.
Vettä oli päivällä satanut oikein kunnolla ja ukkonenkin oli muistutellut olemassaolostaan.
Kansanedustaja Hongisto markkinoi taidenäyttelyä kankaalla näin:
Näyttelyn "raamit" ovat sanalla sanoen mykistävät. Näyttely on Yli-Härmän Kankaankylän kylätalossa, joka on rakennettu jo 1700 luvulla. Hirret ovat paksut ja ajan patinoimat.
Oikaisu Hongiston tiedotteeseen taidenäyttelyn paikasta.
Kyseessä on tietenkin Kotiseututalo Keskikangas Ylihärmän kankaankylässä.( Kylätalo sijaitsee koulun lähistöllä..) Ilkka lehti on julkaissut mielipidekirjoitukseni eutanasia- ja Robotti asiasta.
Alla kirjoitukseni
----------------------------------------------------------------
Etelä-Pohjanmaan alueella epäillään tapahtuneen niin sanottuja eutanasia-tapauksia pienissä hoitolaitoksissa.
Vanhuksella on oikeus yksityisyyteen ja oman elämänsä hallintaan myös "laitoksissa". Yksityisyys on unohdettu monissa hoitokodeissa, ja vanhuksia kohdellaan sen mukaisesti. Vanhuus ei merkitse sitä, ettei ihmisellä ole haluja tai toiveita kumppanin löytämiseen.
Nykyisessä systeemissä vanhus on vain vanhus eli ihminen, jolla ei ole omia toiveita. Valvira on luvannut tutkia alueen vanhuksien kuolemat sekä nykyisen hoidon.
Robotti, mitä virkaa sillä on vanhusten hoidossa? Tätä en käsitä. Robottia valvotaan kameran välityksellä. Miksi? Miksi henkilö, joka valvoo robotin vetämää voimistelu- ym. jaksoa, ei vedä sitä itse, vaan istuu tietokoneella.
Mitä järkeä on hankkia kallis robotti hoitamaan dementikkojen voimistelua. Jos robotti kelpaa vetämään vanhuksille ohjelmia, kaipa se kelpaa myös lastentarhaan lukemaan satuja. Kummassakin tapauksessa ovien pitää olla lukossa ja kameraa seuraavan henkilön olla äkkiä paikan päällä häiriön sattuessa. Häiriö voi olla vaikka, kipu, kouristus liikkeen takia tai mitä tahansa muuta, mutta Robotti ei näitä asioita pysty ymmärtämään. Robotti ei ymmärrä itkevää lasta tai vanhusta. Se vain jatkaa litaniaansa.
Robotin hankkimiseen menneet rahat voisi käyttää paremminkin. Palkata oikeita ihmisiä vetämään erilaisia virkistysohjelmia vanhuksille ja lapsille, jos robotin sallittaisiin mennä lastentarhaan tuuraamaa oikeaa ihmistä.
Olettaisin kyllä, etteivät vanhemmat veisi lapsiaan päiväkotiin, jossa kylmä ja tunteeton robotti hoitaa satutunnin.Miksi robotti sallitaan siis vanhuksille? Kuka pitää heidän puoliaan? Kuntayhtymä Kaksineuvoinen voi halutessaan vastata minua ja muita kiinnostavaan kysymykseen, mitä hyötyä Robotista on.
Eija Kiviharju-Ketola
Ylihärmä
--------------------------------------------------------------------
MARKUS MYLLYMÄKI on kommentoinut kirjoitustani ja mielestäni aika lapsellisella tavalla.
Kommentointi on luettavissa Ilkan nettisivuilta.
Laitan vastaukseni MARKUS MYLLYMÄEN kirjoitukseen punaisella.
Tässä Myllymäen kommentti kirjoitukseeni:
---------------------------------------------------------------------
Passiivinen eutanasia on ihan normaalia eli luovutaan aktiivisesta hengissä pitämisestä, jos ihminen ei enää elä, niin kuin minä elämisen ymmärrän.
Kyse oli nesteytyksen lopettamisesta muuten terveellä ihmisellä, paitsi että ikää on paljon. Se ei ole hallinnassa. Muutenhan meistä suurin osa kuolisi teho-osatolla laitteisiin ja letkuihin kytkettyinä. / Kirjoittaja antaa ymmärtää, että sellaistenkin hoito lopetetaan, jotka voivat hoidon avulla parantua vaikkapa uuden kumppanin hakijaksi. Tällaista pelottelua ei pitäisi harrastaa.
Kyse ei ole pelottelusta vaan todellisuudesta. Valvira tutkiin kuolemaan johtaneiden tapahtumien seuraukset. / Saattohoito – Valtakunnallisen terveydenhuollon eettisen neuvottelukunnan muistio: "4.3 Hoidon aloittamatta jättäminen ja aloitetun hoidon lopettaminen Potilalla on oikeus kieltäytyä kaikesta hoidosta. Potilaalla on myös oikeus vaatia hoitonsa lopettamista. Kuolemansairaan potilaan hoidosta ei ole voimassa olevaa oikeudellista sääntelyä. Aikoinaan lääkintöhallitus otti kantaa potilaan itsemääräämisoikeuden puolesta 1970- ja 1980-luvuilla useissa ohje- ja yleiskirjeissä. Vuonna 1982 lääkintöhallitus antoi ohjeet potilaan terminaalihoidosta. Niiden mukaan terminaalihoidon perustana on potilaan mahdollisuus elää arvokkaasti loppuelämänsä ja kuolla ilman kipua sekä muita vaikeita oireita, läheisten lähellä ja haluamassaan ympäristössä. Lääkintöhallituksen lakkauttamiseen liittyen ohjeet kumottiin 1990, vaikka periaatteet ovat edelleen sovellettavissa käytäntöön. Potilaslain säännökset potilaan oikeudesta hyvään hoitoon koskevat myös kuolevia potilaita. Valtakunnallisen terveydenhuollon eettisen neuvottelukunnan julkaisussa ”Kuolemaan liittyvät eettiset kysymykset terveydenhuollossa” vuodelta 2002 käsitellään saattohoidon aluetta. Käsitteellä hoidon lopettaminen viitataan parantavista hoitotoimista luopumista tilanteissa, jolloin hoito ei enää olisi potilaan edun mukaista. Tämä on osa hyvää hoitokäytäntöä. Potilas ei jää ilman hoitoa. Potilaan ihmisarvon mukainen kohtelu kuoleman lähestyessä merkitsee sitä, että potilaan kärsimyksiä pitkittävistä hoidoista luovutaan. Kun potilas ei itse enää pysty päättämään ja arvioimaan tilannetta, hoitopäätökset ovat lääkärin harkinnassa. Heps, kaunista, mutta harhaanjohtavaa tekstiä. Hoitopäätös ei koskaan ole lääkärin vallassa.Vai, oletko sitä mieltä, että lääkäri saa lopettaa tiputuksen antamisen politaalle ja näin kuivattaa hänet? Käsittämätöntä Kun lääkäri arvioi, ettei hoidon jatkaminen ole potilaan henkilökohtaisen edun mukaista hoito lopetetaan, vaikka suostumuksenantajan asemassa oleva henkilö vaatisi hoidon jatkamista." /
Kannatat siis sitä, että potilas voidaan poistaa kuvioista lääkärin toimesta. Kyseessä on kuitenkin ihminen joka tuntee ja tietää asioista, eli potilas. Potilas joka niin täynnä mömmöjä ettei itse ymmärrä missä mennään. Siirto toiseen sairaalaan saa potilaan kuntoon, nesteytys pelaa ja potilas virkistyy. Kunnes hän palaa sairaalaan mistä lähti. Nesteytystä ei enään laiteta, potilas on liian vanha siihen. Ainakin sinun mielestäsi. Onneksi on olemassa Valvira joka tutkii ns, oudot kuoleman tapaukset.Meillä on tekoäly runsaasti ympärillämme. Sitä on liikkuvissa laitteissa ja paikallaan olevissa. Suurissa ja pienissä. / Robotti voi olla paljon tehokkaampi kuin ihminen. Sille ei tarvitse maksaa palkkaa eikä antaa lomaa. Se ei valita yö- eikä pyhätöistä. Se on hyvin vaatimaton ihmiseen verrattua. Se ei äksyile. Sille riittää, kun ihminen pitää hyvää huolta siitä. Ihmisen malliset robotit herättävät tunteina. Robotti sopii tehtäviin, joita tehdään paljon jatkuvasti samanlaisina. Ihminen kokee sellaiset hommat yksitoikkoisina. / Olen nähnyt lapsilla käveleviä ja haukkuvia leikkikoiria tai käveleviä ja äänteleviä dinosauruksia. Olen nähnyt siivousrobotin, joka liikkuu pitkin ja poikin huoneistossa. Ei se varpaille aja. Se ei ole ihmisen näköinen. Esitelty hoitorobotti oli kokeiluversio.
Näihän se on. Maailma on leluja täynnä. On eri asia sopiiko lelu vanhusten ja lasten kaitsemiseen.Massatuotanto pudottaa hoitorobottien hinnan kymmenesosaan. Tietysti robottille pitää ohjelmoida sen tehtävät. Kyllä sille virkaa löytyy. / Kannatan yleensä tietotekniikan lisäämistä vanhuspalveluissa, koska hoivaajatkin eläköityvät nopeasti ja siirtyvät ehkä hoivattaviksi. Kuntaliiton mukaan nuoria ei kiinnosta riittävästi kunnan työt. Toivotaan ulkomaalaisista apua. Mikäs sen parempi, että saisin tästä tietokoneelta kuva- ja ääniyhteyden hoivaajiin, sitten kun sitä mahdollisesti tulen tarvitsemaan.
Olettaen, että pystyt itse toimimaan ja osaat silloin käyttää tietokonetta.Samalla tekniikalla voi pitää yhteyttä ystäviin ja vaikka Australiassa asuviin lapsiin ja lapsenlapsiin. Se lisää erityisesti liikuntarajoitteisen ihmisen sosiaalista kanssakäymistä. Yksinäisyyshän vaivaa monia vanhuksia. Voi olla yhteydessä ruokapalveluun. Voi lähettää hätäkutsun myös automaattisesti. Ei ehdi olla viikkoja kuolleena. / Jo vuosia sitten tuli ohjelma Samsungin tehtaalta Etelä-Koreasta. Siitä jäi mieleeni se, että yksi kehitysidea oli eräänlainen terveydenvalvontatuoli. Siihen kun istui, niin se tarkisti ja mittasi peruselintoiminojen tilan. Tietysti ne voi lähettää terveyasemalle internetin kautta. On esitelty myös turva-asuntoa, jossa esim. lattioissa oli tuntoanturit. Jos ihminen kaatuu, niin niin tietokone antaa hälytyksen sen perusteella, että lattian kohdistuu painetta suuremmalta alueelta kuin kävellessä tai seisoessa. Ihminen joutuu tekemään valinnan yksityisyyden ja turvallisuuden välillä.
Ei sinusta hyvä ihminen ole laitoshoidossa ottamaan yhteyttä Australiaan, ilman hoitohenkilökunnan apua ja epäilen ettei ystäväsi Robotti osaa sinua siinä auttaa.
Tietokone / terveyttä valvova tuoli ( olettaen, että vanhus muistaa mennä siihen istumaan) sekä lattia joka antaa hälytyksen ovat keinoja joilla vanhuksella annetaan mahdollisuus oleskella kotona viimeiseen asti.
Laitoksessa hän haluaa elää sen jälkeen omaa elämäänsä, mihinkä ei todellakaan kuulu mainitsemasi tietokoneyhteys maailmalle, syystä ettei osaa sitä enään itse käyttää.
Ymmärrätkö eron laitoshoidon ja kotona asuvan vanhuksen kohdalla?
Laitoshoidossa oleva vanhus ansaitsee arvokkaan kohtelun, kohtelun joka mahdollistaa inhimillisen elämän, hänen elämänsä loppumetreillä.
Ehkä joskus, kaukanan kaukana tulevaisuudessa on vanhuksia hoitolaituksissa otten tietokoneella yhteyttä ympäri maailmaa, muttei vielä nykyisin. Kirjoittanut: Markus Myllymäki,
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti