maanantai 22. heinäkuuta 2013

Maanantai. Kaikenlaista. Suomi menettää kohta kolmen A:n luottoluokituksensa

Todella tympeä oli sää tänään. Ei sadetta, mutta kova tuuli ja pilvinen taivas.
Vasta nyt iltasella tuuli on tyyntynyt ja aurinko näyttäytyy. Huomenna pitäisi olla taas kesäinen päivä.

Päivällä lähdettiin "naapurin" kanssa tekemään hengettärelle toista kaidetta toisiin rappusiin.
Tai siis "naapuri" teki. Heh.

Vaasan kersa,joka yöpyi meillä  lähti meikäläisen autolla päivällä kohti Seinäjokea. Omassa autossaan kun
oli käynnistysongelma.
Auto saatiin käyntiin ja ajelin sillä päivän. Lähdimme kersan autolla hengettären kanssa iltasella kohti Seinäjokea ja juna-asemaa. Ei siinä kauan ehditty ajaa kun kersa tuli autollani vastaan.
Vaihdettiin autoja ja jatkettiin omiin menoihin.
Hengettärelle tuli odotettuja vieraita.

"Naapurikin" poikkesi iltasella pitkästä aikaa maailmaa parantamassa.

Ei mitään erikoista tänään.
Saunottu ei, joten: Huomiseen.

LUKEKAA ALLA OLEVA KIRJOITUS AJATUKSELLA LÄVITSE.
OLEMME KOHTA SURKEIN MAA EU: ssa.

__________________________________________


Synkkä ennuste: Kodin purkamiseen otetaan pankkilaina
Sari Poijärvi
Synkkä ennuste: Kodin purkamiseen otetaan pankkilaina
Suomen asuntovarallisuuden arvonkehitys on kokonaisuudessa heikentymässä ja taantuvilla paikkakunnilla saattaa olla halvempaa purkaa asunto kuin ylläpitää taloa. Ilmiö voimistuu Suomessa, ennustaa Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna.
Taloussanomat
22.7.2013 09:17
129
Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna arvioi, että Suomen heikot asunto- ja infravarallisuuden arvonkehitysnäkymät ovat yksi syy sille, jonka takia Suomi menettää kolmen A:n luottoluokituksensa.
– Asunto- ja infravarallisuuden arvonkehitys on kokonaisuutena (onneksi vain asteittain) heikentymässä, koska uutta ei juuri rakenneta ja vanhan korjausvelan hoitoon ei löydy varoja, Pauna kirjoittaa blogissaan, joka on otsikoitu ”Kun Suomi putoaa kolmen A:n joukosta”.
Pauna katsoo, että euroalueen taloudenpidon opettaja voi löytää itsensä tarkkailuluokalta, koska suomalaisen pankkijärjestelmän pakottavat rakennemuutokset ovat jo käynnissä.
– On selvää, että viiden vuoden sisällä meillä on nykyistä vähemmän pankkeja. Hyvä kysymys on se, kuinka monet pankeista ovat suomalaisia ja kuinka monet vielä rahoittavat asuntojen rakentamista, ostamista ja korjaamista ja jos näin tekevät, niin millä paikkakunnilla sitä ylipäänsä tekevät.
Pauna ennakoi, että kaikki pankit eivät jatkossa pysty rahoittamaan asuntoja varainhankintatilanteen ja sääntelymuutosten takia. Jotkut pankeista eivät edes halua, ainakaan joka paikkakunnalla, Pauna kirjoittaa.
– Kukaan ei halua omistaa tai rahoittaa pankkia, jolla edessään kituliaan kasvun näkymät ja joka rahoittaa vaikeasti myytäviä asuntoja ja jonka laina-asiakkaat työskentelevät vielä epävarmalla alalla.
∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇
Luottoluokittajat tulevat selvästi ilmaisemaan tämän huolen antaessaan arvioita kansainvälisillä varainhankintamarkkinoilla toimivasta tai sinne pyrkivästä pankista.
– Tämä nopeuttaa entisestään asuntomarkkinoiden ”isojakoa”, leventää lainojen hinnoitteluhaitaria ja eriyttää asiakaskohtaisia lainaehtoja. Pahiten tämä iskee taantuviin jo muutoinkin moniongelmaisiin paikkakuntiin, joista monilla on edessä yllättäen voimistuva negatiivinen kierre. Kuntalaiset ovat pakotettuja muuttamaan työn perässä pois, palvelut vähenevät entisestään, infrastruktuuri vanhenee käsiin ja asuntojen hinnat laskevat alle ”teknisen” ylläpitotason.
Paunan mukaan yhä tutummaksi tulee ilmiö, joka on jo alkanut Suomessa.
– Tulee paljon halvemmaksi ottaa lainaa, jotta voi purkaa asuinkerrostalon kokonaan kuin ylläpitää sitä lähes tyhjänä. Ensin pitää vaan löytää jostain sellainen pankki joka lainaa rahaa tarkoitukseen. Vaikea rasti sekin - ehkäpä mahdoton.
--------------------------------

TOINEN TÄRKEÄ ASIA:


EU-kansanäänestystä vaativa kansalaisaloitekeräys keräsi 30 418 allekirjoittajaa
 
------------------------------- 
 
Ottaen huomioon yllä olevan arvion Suomen tulevaisuudesta uskon, että
jo vuonna 2014 ihmisten silmät ovat vihdoinkin avautuneet ja eroa EU:sta vaativat 
jonottavat allekirjoittamaan kansalaisaloitekeräyksen.
Jos kaiken maailman tutkimuksia uskotaan, niin tällä otannalla 
( 30 418 ) Suomen kansa haluaa erota EU:sta.

Ei kommentteja: